A tőzsdetanonc útja

Az élet állandó változás

2019. március 15. - Csoma Dominik

Február 12-én Balatonfüreden az Aura Hotelben volt lehetőségem részt venni egy exkluzív workshopon. Ahol prezentálnia kellett mindkét csapatnak az elkészült stratégiáit. Én Belián vezetésével a Bid Buds csapat tagja lehettem és vagyok is. Valamint mindenkinek be kellett mutatnia a saját üzleti tervét. Viktor elégedett volt az eredményekkel és a terveket is pozitívan értékelte. Ezzel a Tőzsdetanonc program véget ért, azonban minden vég egy új kezdet is én úgy gondolom.

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő és túra/szabadtéri

Nagyon jó volt a helyválasztás, a reggelünk szálloda igazgatói köszöntéssel és friss füredi levegővel indult. Reggel sikerült mindenkinek időben odaérni, mindenki várta már a workshopot. Ahol rögtön megragadta a figyelmem a hotel terasza, ahol  grill partykat , valamint egy új program keretében borkóstolókat is szoktak rendezni. Ami elég jól is szokott sikerülni tekintettel arra, hogy a szálloda 40 szobával rendelkezik, azt lehet mondani, hogy családias hangulatú a hotel, attól eltekintve, hogy csak felnőttek tudják élvezni príma szolgáltatásait, hiszen kifejezetten felnőtthotelként csak ők látogathatják.

Az első etapban mindenki prezentálta saját stratégiáját. Alapvetően mindenki Viktor stratégiáiból indult ki, azonban a 3 szeminárium után mindenki bele tudta vinni a saját gondolatát, instrumentumát a stratégiájába és nagyon szép eredmények születtek, amit szimulációkkal is alá tudtunk támasztani. Viktor elégedett volt, sőt ezek a stratégiák még egy korporét befektetési alapnál is megállnák a helyüket.

Az ebédünk fantasztikus volt. teljesen megvoltam elégedve a szálloda konyhájával, mind a kiszolgálással. Az ebéd kötetlenül telt mindenki meg tudta a másikat ismerni jobban. Igazán hálás vagyok, hogy egy ilyen jó csapatba kerülhettem, hiszen minél többet beszélgetünk annál szimpatikusabb, mind a társaság, mind az értékrend, amit a csapat képvisel, sőt barátságok is kötettek, nem csak felszínes kapcsolatok.

Ezt követte az üzleti tervek bemutatása, ahol Bence remekelt egy nagyot, hiszen nagyon jól meg tudta fogni a pszichológi részével az üzleti tervet, hiszen a legfontosabb tényező egy ilyen víziónál, az emberi tényező, amit nem lehet kihagyni. Ezzel is tervezni kell és ez a legnagyobb hibafaktor.Sorba nyílnak a számlák, mindenki elindult az úton és a csapat nagyon összetartó.A tervek ambíciózusak, hiszen mindenki nagyot álmodott. És én úgy gondolom, hogy nagyba is kell gondolkozni, hiszen, ha az ember kicsibe gondolkozik és 25-30 éves korára eléri a terveit, ott már azért nehezebb újratervezni.

A nap végére már mindenki elfáradt, hiszen korán kellett indulni, hogy mindenki pontosan oda tudjon érni.Már a hotel Thoreau víze se tudta orvosolni a problémát, így zárásként a wellness részt kellett igénybe venni, ahol a stollen szauna felrázta a társaságot és így ment tovább lazítás, hiszen a tőzsde nagy koncentrációt igényel és e végett nem szabad elfeledkezni a pihenésről sem, ami legalább, olyan fontos, mint a precíz végrehajtás egy stratégia alkotásnál vagy kereskedés közben.

Mindenkinek sikerült megtalálnia azt a területet a tőzsdében, ami érdekli, így mint csapat én úgy érzem a jövőben is együtt fogunk tervezni.Engem a Metatrader 4 programozása fogott meg a legjobban, amiben óriási lehetőségeket látok, sőt már most is dolgozok egy experten.Illetve maga a kereskedési folyamat is magával ragad egyszerűen, ó érzéssel tölt el úgy felkelni, hogy megcsináltam a piacnyitó stratégiákat és gördülékenyebben indul a nap is.Már lassan átveszi a reggeli kávé helyét is.Én nagyon bízom benne, hogy lesz lehetőségün, így mint csapat projektekben dolgozni a jövőben is, a fejlesztésnél mindenki kivette a részét a munkából. Összességében nagyon jól sikerült a workshop és alig várom, hogy újra egyként tudjunk feladatokat megoldani, hisz ez visz előre.

 

Meg tudod csinálni!

Nem gondoltam volna, hogy 3 képzés, azaz 6 nap alatt el tudja magyarázni egy trader a teljes kereskedési rendszerét és ennek a kialakulásának folyamatát. Azonban Gáli Viktornak sikerült erre rácáfolnia. A képzéssorozat az elméleti alapok tisztázásával indult, majd ennek előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt a gyakorlat és be kell vallanom egyre élvezhetőbb is volt emiatt. A Master Class volt a képzés csúcsa, hiszen a már lefektetett alapokból kellet építeni és megtanultuk a rendszer alkotás elemeit, szabályait. 

Mivel megkaptuk az elméleti alapokat és több hónap alatt sikerült begyakarolni a stratégiák rendszerszintű végrehajtását.Így eljött  tettek ideje és a képzésen elkészített üzleti tervet végrehajtani konzisztensen. Fontos szerepet kapott a képzésen a teljesítményfokozás, olyan Wall Street-i technikákat kaptunk, amelyek már rövidtávon is hatékonyan meg tudják növelni a teljesítményünket. 

Így eljött a tettek mezeje, minden tudásunkkal felelőségteljesen bele kell kezdeni a szakmai munkába. A kereskedés felfogható művészetként, businessként, sőt önismereti tréningként is. Én mindhármat kedvelem, így felkészültnek érzem magam, hogy az új évben valóban bele kezdek, hiszen ez a rendszer működőképes és már értem, hogy valóban miért is képes megváltoztatni egy ember életét.

Nem sokára jön a közös kereskedési nap, amit izgatottan várok. Sőt egy olyan megtisztelő feladatot kaptunk, hogy készítsünk csapatokba rendeződve egy stratégiát, amelynek a fejlesztésében Viktor iránymutatást ad. Ez lesz az első komolyabb kihívás. Kívácsian várom, azt viszont tisztán látom, hogy nem sok felesleges időm lesz, komoly energiákat kell majd bevetni és meg kell tervezni a következő időszakot.Summa summarum pozitívan tekintek a jövőbe.

A rendszer a lényeg, a többi már csak pszichológia

Gáli Viktor második képzése után úgy éreztem magam, mint aki megtalálta a rést a pajzson. És őszintén nem akartam elhinni, hogy ilyen gyorsan el tudott telni 2 nap. Tartalmas volt és most már ki tudom jelenteni, hogy ezt bizony nekem találták ki és hogy ezzel komolyan szeretnék foglalkozni. Viktornak sikerült egy olyan nagy mennyiségű és értékű tudásanyagot átadnia 4 nap alatt, amivel komplexen át tudja látni az ember a piacot és bármilyen helyzetben be tudja azonosítani a lehetséges szcenáriókat.

Az igazat megvallva egy tradernek nagyon sok mindenre kell figyelnie. Tisztában kell lennie az aktuális piaci helyzettel és azok folyamataival. Valamint tisztában kell lennie a kereskedési rendszerének sarkalatos pontjaival és működésével. Megtanulhattuk mik is azok a piaci anomáliák, amire érdemes figyelni. Fontos, hogy nem tudjuk merre fog menni az árfolyam, hanem lehetséges forgatókönyveket gyártunk bizonyos feltételrendszer teljesülése esetén. Ilyen a hozamkockázat arány, piaci helyzet, korreláció és egyéb összefüggések.

Gazdaságinformatikusként a napjaim szerves részét képezik a rendszerek és erre van itt igazán szükség. Hiszen mindenki használja csak nem mindenki érti és ezt kaptam meg Viktortól, hogy alapoktól felvázolta a rendszerét. Ami működőképes, viszont ezt mindenkinél személyre kell szabni és erről fog szólni a Masterclass, ahol én úgy érzem, hogy emelni fogjuk a tétet. Pláne, hogy a Mikulás Rally is ekkor fog futni. Igazán várom, hogy együtt kereskedhessünk újra és megtanulhassunk sok új dolgot, de erről a vlogomon pontosabban beszámolok.

 

Kicsit jobbra, kérlek egy olyan két centit!

Emlékszem egy szép csütörtöki nap volt, jó idő volt és én is pontos voltam. Izgatottan vártam, hogy vajon kikkel tudunk majd a jövőben együtt ötletelni. A többiek már ott vártak és nekem elsőre szimpatikus volt a hely, a társaság, aztán kicsit beszélgettünk és rögtön megtaláltuk a közös hangot, mint ha már jó ideje ismertük volna egymást. Majd Viktor beinvitált minket a fényképész mesterhez. Az elején kellet még egy kis idő a feloldódáshoz, de Viktor a lehető legprofibban kezdte egy ajándékkal, egy kártyatartóval, ami elég hasznos kis szerkezet. Újabban a Walterwalletet használom pénztárca helyett, hiszen praktikusabb. Mindenkinek új volt a helyzet, de Viktor mondhatni fogta a kezünket. Nem kell pánikolni, jó lesz intő szavaival elindult a képi anyag gyártás. A fotósunk nagyon profi volt, érezte, hogy mikor kinek mit kell mondani, mondhatni kihozta belőlünk azt, ami bennünk volt.A végére már szabályosan poénkodtunk és feszengés nélkül be tudtunk állni a kamera elé, ahogy azt kellett.

 

Biztos, hogy komoly munka van benne, de hiszek benne, hogy ha valamit teljes bedobással csinál az ember az elérhető csak az irányt kell először jól meghatározni. Ezt szokták az emberek fordítva csinálni. Ugye fejjel mennek a falnak. Ezúton szeretném mégegyszer megköszönni a lehetőséget, ugyanis most már látom, hogy ez egy gyümölcsöző, win-win együttműködés. Mindenki azt csinálhatja, amit szeret és ez a fontos. Viktoron látni lehetett, hogy élvezi, amit csinál és egy rendkívül empatikus embert ismerhettem meg benne. Én pedig úgy érzem, hogy nem akarok kimaradni egy ilyen inspiratív, mastermind csoportból, hiszen mindenki egy célért dolgozik és még egymást is tudjuk segíteni, ha valaki megakad, sőt pozitívan tekintek a jövőbe.  A csapat az nagyon összetartó, de ennek a gyökere a fotózás utáni kimenőre vezethető vissza.

Valahol le kellett kötni a felszabadult energiákat a fotózás után, így kerestünk egy nyugodtabb környékbeli pubot és átbeszéltük a dolgokat.Nagyon változatos a csapat, elég sok témánk volt, ami úgy gondolom jó és mindenki hozzá tudott tenni egy egy storyt, ötletet a beszélgetéshez. Summa summarum nagyon örülök, hogy ez így alakult, hogy többen kezdünk bele a képzésbe.

 

Így lettem tőzsdetanonc

 job-offer-lg.jpg

Másodéves szakválasztás előtt álló gazdaságinformatikus hallgatónak jobbkor nem is jöhetett volna egy ilyen pályázat és én ezt rögtön éreztem, ahogy elolvastam Gáli Viktor pályázatát, hogy még egy ilyen lehetőség nem lesz. Ezért is döntöttem úgy, hogy beadom a pályázatom, valamint eddigi tapasztalataimból felismertem mi az amit nem szeretnék csinálni. Pazarolni az időmet.

Ezért bele is vágnék. Viktorral való találkozónk 2 etapból állt az első részben nosztalgiáztunk egy kicsit, majd megbeszéltük, hogy kivel mi történt az utóbbi időben.

A két etap között volt egy szünet, ahol jobban át tudtam gondolni az elhangzottakat, úgyhogy ezt az előnyt úgy érzem maximálisan kihasználtam. Így sikerült egy webshop ötletbe belefutnom.

Így a 2. etapunk ezzel az ötlettel és egy közös brainstormingal indult, ami áthatotta a levegőt, és a további beszélgetést. Egyre jobban kezdett kikristályosodni, itt egy ember missziójáról van szó, nem egy eszmefuttatásról. A stílusa egyszerűen nagyszerű. Nem adja meg a konkrét feladatot, hanem rávezet egy problémára és a megoldásra egyaránt. A-tól Z-ig, mint a tőzsdében. Úgy érzem amit ő akar tanítani az a logikus gondolkodás.

 A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik.

A legnagyobb felismerésem az volt, hogy milyen fontos a képzés, a tudás és hogy milyen emberekkel veszem körül magam. Ha elszánt az ember és fáradhatatlan, akkor igenis gondolkozzon nagyban. Így azt tudom javasolni mindenkinek, hogy a legjobb befektetés, ha saját magába fektet. Ennél jobban megtérülő befektetést, ma se talál az ember és továbbra is fontos hosszútávon gondolkodni. Ezért is várom igazán az Akadémiát és ígérem részletesen be is fogok a tapasztalataimról számolni.